Trouwen op iedere willekeurige locatie

trouwen in Zuid Frankrijk


trouwen in Zuid Frankrijk

BABS staat voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

Deze is wettelijk bevoegd (beëdigd) om een huwelijk te mogen sluiten. Meestal werken ze in hun eigen gemeente maar sinds enkele jaren bestaat naast de “gemeentebabs” ook de zelfstandige BABS (trouwambtenaar).

Ik ben beide! Binnen Amsterdam ben ik een gemeente BABS en buiten de gemeente Amsterdam dus een zelfstandige BABS.

Het voordeel van een BABS is, dat deze is gespecialiseerd in het persoonlijke aspect van de huwelijksvoltrekking, steekt dus heel veel aandacht en tijd daarin. En speelt zo goed in op de wensen van het bruidspaar.

Een zelfstandige BABS verzorgd, indien mogelijk, de wettelijke huwelijksvoltrekking. Zij is beëdigd in zijn of haar eigen gemeente maar is ook bevoegd buiten deze gemeente huwelijken te sluiten indien de gemeente waarin getrouwd wordt dit toestaat.

Dit is eigenlijk hetzelfde verhaal als “je mag overal trouwen”, gemeentebesturen bepalen dit zelf. Daarbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat als het mag, mogelijk de leges ook omhoog gaan. Helaas trekken ze niet de leges af voor het niet gebruiken van hun BABS ! De BABS moet wel aan deze gemeente haar beëdiging en diverse andere documenten overleggen.

Een andere mogelijkheid die een zelfstandige BABS bied is een ceremoniële huwelijksvoltrekking. Het wettelijke deel wordt dan eventueel op een andere dag gedaan, vaak op een gratis ochtend bij de gemeente waar het bruidspaar in woont, omdat het bijvoorbeeld niet mogelijk is om op de gewenste locatie te trouwen of omdat het bruidspaar in het buitenland trouwt en niet “de vaak”  bureaucratische papiermolen door wil.

De ceremoniële voltrekking wordt dan vaak gezien als het ‘echte’ trouwmoment. De BABS zorgt dan voor een “akte” om het compleet te maken. Zo kan iedere wens op iedere trouwlocatie toch in vervulling gaan. Zelfs in het buitenland!

En zelfs al je niet wilt trouwen, maar wel samen een verbintenis wilt aangaan, behoort ook tot de mogelijkheden! Daar maken we dan ook een mooie ceremonie van, met een eigen “akte” van jullie verbintenis.

Of…. je doet de gelofte van toen gewoon een keertje over, vier jullie jubileum met nogmaals de belofte om voor elkaar te kiezen. Kortom, genoeg ideeën.